• Rust & privacy
  • 10.000 m2 tuin
  • Groot terras
  • Geheel vrijliggend
  • Volledig gerestaureerd en van alle moderne gemakken voorzien
Zeeland

Zeeland is een van de dunst bevolkte provincies van Nederland en is bekend van de weidse vergezichten over land en water. Door de zuidwestelijke ligging heeft Zeeland het meeste zonuren van Nederland en het bijzondere licht trekt al eeuwen schilders en kunstenaars. Door de prachtige situering tussen grote zee-armen en met een lange kustlijn is de provincie bij uitstek geschikt als vakantieland. Stranden, wandelen, fietsen, cultuur, natuur, u vindt het allemaal binnen een compact gebied waarin De Florishoeck precies in het midden ligt. In het noorden grenst de provincie aan Zuid Holland en in het oosten aan Noord Brabant. Aan de zuidkant ligt Belgie met steden als Brugge en Antwerpen op minder dan een uur rijden. Door de enkele jaren geleden aangelegde Westerscheldetunnel is ook Gent in minder dan een uur bereikbaar.

Zeeland telt ruim 380.000 inwoners en het bestuurlijk centrum van de provincie is de hoofdstad Middelburg. Het bijvoeglijk naamwoord is Zeeuws en de bewoners heten Zeeuwen. Kernstad van Zeeland is Middelburg-Vlissingen met 92.400 inwoners  en maar liefst 1470 rijksmonumenten. Zeeland wordt  bestuurd door een coalitie van VVD, PvdA, CDA en SGP. Commissaris van de koning is Han Polman (D66). Middelburg telt bijna 40.000 inwoners en is een van de mooiste steden in zuid Nederland met een prachtige binnenstad die na de Tweede Wereldoorlog prachtig werd gerestaureerd. Vlissingen, Goes, Zierikzee en Hulst zijn kleinere steden en daarnaast liggen er vele dorpen en buurtschappen, vele met een historische kern, zoals Veere, Sluis en Tholen.

Vooral het agrarische Zeeland heeft heel lang zijn eigen cultuuruitingen kunnen vasthouden. Bekend zijn de Zeeuwse klederdrachten, die nu vrijwel verdwenen zijn, een enkele oudere vrouw draagt nog de originele Zeeuwse klederdracht en op folkloristische evenementen zult u nog veel mensen in klederdracht zien, een wijze van kleden die zestig jaar geleden nog heel algemeen was. Ringsteken te paard is een andere traditie die in ere wordt gehouden, in de zomer loopt er een competitie waarbij wedstrijden worden gehouden in veel dorpen en steden. Veelal worden de wedstrijden gereden op de zware Zeeuwse werkpaarden die door veel liefhebbers in de streek worden gekoesterd.

Culinair valt in Zeeland veel te genieten, niet alleen streekproducten, zoals boterbabbelaars en bolussen vinden gretig aftrek, maar de provincie beschikt ook over een aantal restaurants met Michelin ster. En overal kunt u genieten van wat de zee biedt, mosselen en visgerechten. De Zeeuwse dialecten zijn talrijk en behoren tot het Zeeuwse cultuurgoed, alhoewel ze niet meer algemeen worden gesproken zult u nog regelmatig Zeeuwen horen die met elkaar praten in dialect. Zeeland bestond voorheen uit een aantal geïsoleerde eilanden. Het is dus niet verwonderlijk dat elke streek zijn eigen dialect heeft. Maar ook per eiland verschillen de dialecten, op Walcheren onderscheiden we wel vier variaties.

Het Zeeuwse wapen laat een leeuw zien, die worstelt met de golven. De wapenspreuk is het beroemd geworden Luctor et Emergo,  ‘ik worstel en kom boven’. De relatie tussen wapen en spreuk lijkt overduidelijk, maar schijn bedriegt. Eigenlijk bestaat het Zeeuwse wapen uit twee gedeelten: de bovenste helft toont een ‘klimmende leeuw’, voor de helft afgebeeld, en de onderste helft toont geen zee, maar zes golvende banen. De tekst slaat niet op het gevecht met de zee, maar op het gevecht met Spanje in de Tachtigjarige oorlog.

De belangrijkste zeearmen tussen de (schier)eilanden zijn: Westerschelde, Veerse Meer, Oosterschelde en Grevelingen. Het zijn allemaal prachtige gebieden met stranden, veel watersport en allerlei activiteiten, maar ook mooie plekjes en veel natuur. In Zeeland is veel akkerbouw. Daarnaast is er fruitteelt in de zogenaamde Zak van Zuid Beveland, het gebied waarin De Florishoeck ligt. In Zeeland ligt vruchtbare zeeklei, afgezet door de zee. Het land is doorsneden met vaarten en (voormalige) kreken. Buiten de dijken liggen schorren en slikken die nu prachtige natuurgebieden vormen, net als de duingebieden aan de kust. 

Na de Watersnood in 1953 werd het deltaplan opgezet. De Oosterscheldekering en het werkeiland Neeltje Jans zijn de plaatsen waar u dit het beste kunt zien en beleven. Bruggen als de Zeelandbrug en de 6,5 km lange Westerscheldetunnel verbinden nu de eilanden en gebieden zodat u snel de hele provincie kunt bereiken.

Zeeland is een afwisselende provincie met veel landschappelijk schoon, maar ook veel monumentale historische gebouwen en tradities. Vanuit De Florishoeck kunt u Zeeland ontdekken en genieten van de rust die de provincie biedt, Als u van rust, cultuur en natuur houdt biedt De Florishoeck u een uniek vakantieverblijf in een prachtige omgeving.